logo pact

Afstudeervoorstelling PACT+ Theater: Overhoop i.s.m. ITA

1 Jan

Het gevoel van met 4-0 achter staan. Opgroeien in een wereld die verwaarloosd is, waarvan volwassenen zeggen dat het wel meevalt. Wat doe je dan, als je een jaar of achttien bent?

 

Internationaal Theater Amsterdam en de opleiding PACT+ Theater (ROC van Amsterdam) grijpen dit thema aan om Overhoop te maken, een on- en offline voorstelling door mbo-studenten, begeleid door Internationaal Theater Amsterdam. De voorstelling gaat op zaterdag 16 april in première.

“Hoop is de plek waar we stappen kunnen zetten zonder te weten waar we uitkomen, en in een wereld waar een hoop moet gebeuren is dat wat ons betreft een gebied wat we moeten gaan betreden.” – Karlijn Benthem, regie Overhoop

In Overhoop komen twintig jongeren samen om de stand op te maken van een wereld die overhoop lijkt te liggen. De spelers van PACT+ Theater zullen gezamenlijk met het artistiek team onderzoek doen naar de vraag: ‘Hoe we onze doelen en hoop kunnen verenigen met de realiteit, de wereld van vandaag.’ In hun laboratorium doen zij, onder leiding van een professioneel artistiek team, onderzoek naar hoe wij verder moeten in een wereld die hopeloos overhoop lijkt te liggen. Ze pluizen uit hoe ze die bevindingen het beste kunnen delen met hun publiek.

 

Regisseur Karlijn Benthem
De regie van deze afstudeervoorstelling van PACT+ Theater is in handen van Karlijn Benthem, die zowel educatie maakt als regisseert. Eerder boekte zij o.a. succes met de TA-juniorproductie (nu ITA-junior) Kings of War jr. Karlijn Benthem maakt producties die relevant zijn voor jong en oud en die altijd interactief zijn. In haar voorstellingen creëert zij situaties waarin bezoekers zich veilig voelen om mee te denken, praten en spelen.

 

Live en online
De voorstelling Overhoop is verbonden met de tijd die achter ons ligt. In de pandemie was het telkens schakelen: live of online. Nadat we twee keer moesten besluiten om de voorstelling uit te stellen, was het uitgangspunt voor deze derde productie: deze voorstelling gaat door, hoe dan ook. In de voorstelling komen twee werelden samen, het theater en de huiskamer, live en online. Via een Zoomverbinding ben je als online toeschouwer onderdeel van de voorstelling. Toeschouwers hebben hun camera aan, waardoor zij in de zaal te zien zijn en inspraak kunnen hebben op de voorstelling.

 

Educatieprogramma
Naast de voorstelling wordt er door ITA (Internationaal Theater Amsterdam) een educatieprogramma aangeboden dat aansluit op het mbo-vak burgerschap. In samenwerking met docenten Burgerschap heeft ITA een speciaal educatieprogramma ontwikkeld, waarin alle vier dimensies van het vak Burgerschap worden aangesneden. Het programma bestaat uit een videoserie waarin studenten van het ROC van Amsterdam hun leeftijdsgenoten uitdagen in challenges.

 

Een unieke samenwerking
Met de samenwerking tussen ITA en de opleiding PACT+ Theater wordt creatief mbo-talent in de spotlights gezet en bestormt een nieuwe generatie makers en spelers het culturele veld. PACT+ vormt een Amsterdams collectief van artistieke mbo-opleidingen. Deze opleidingen op het hoogste mbo-niveau (4) leiden op tot uitvoerend artiest op het gebied van dans, theater, muziek en music production. Daarnaast biedt dit project ook ruimte voor talentontwikkeling in het artistiek team, waarvoor twee hbo-studenten zijn aangetrokken om de taken van regieassistent en geluidsontwerper te vervullen.

 

Tickets en info
De voorstelling is vanaf 15 april 2022 te zien in Internationaal Theater Amsterdam.
Tickets zijn te koop op de website van Overhoop. Docenten kunnen zich hier met hun klas aanmelden voor de voorstelling Overhoop.

 

Credits
concept Karlijn Benthem, Judith Hofland regie Karlijn Benthem dramaturgie en educatie Rosa Fontein vormgeving en video Judith Hofland assistentie kostuums Lisanne Bovee geluidsontwerp Mick Broer choreografie Joshua Halman

een samenwerking van PACT+ (onderdeel van ROCvA), Internationaal Theater Amsterdam en sQuare Overhoop komt tot stand met steun van Fonds 21

cast MBO Theater / PACT+ studenten Sven de Boer, Mara Bosker, Nienke Cogenbach, Bo Daamen, Dariya Dierdorp, Isabelle Dobbe, Roos Fredrikz, Quirijn Glerum, Laura Harder, Petra van der Kaaden, Mike Koene, Tess Loefstop, Monèzra Rudge, Tessa Slinger, Zara Stenzler, Stevanio Talea, Anna Tetenburg, Serena Toppers, Joline Velthuijsen, Lieke Westerveld