logo pact

Rosa Griffioen – Theater na de Dam

 

Theater na de Dam was voor mij een erg mooie en emotionele ervaring. Het onderwerp was de Tweede Wereld Oorlog en dat is natuurlijk nogal geladen. Daardoor moet je ook best wel oppassen met wat voor voorstelling je gaat neerzetten.

 

Ik heb gespeeld onder de regie van Ilon Lodewijks. Zij liet ons eigen stukken schrijven en maken en heeft zo de voorstelling gemaakt. Natuurlijk heeft zij alles aangepast en zo gemaakt dat het allemaal op zijn plaats viel. Haar regie was erg goed.

 

We hebben in de loop van het proces ouderen geïnterviewd die zelf de Tweede Wereld Oorlog hebben meegemaakt. Het was zo speciaal dat zij hun persoonlijke verhaal met ons wilde delen. Met die verhalen hebben wij scenes gemaakt en teksten geschreven zonder al teveel van hun verhalen af te wijken. De mensen bij wie ik in de groep zat waren allemaal betrokken met het stuk en gaven net zoals ik om de verhalen van de ouderen. Je moet wel zorgen met persoonlijke verhalen van mensen dat het ook goed en mooi wordt verteld. Dus daar hebben we allemaal enorm veel tijd is gestoken.

 

We zaten met veel verschillende leeftijden in de groep. Ik vond dat aan het begin best lastig omdat ik bijna de oudste was. Maar iedereen is zo toegewijd aan het project dat iedereen goed met elkaar om gaat. Ik heb echt een enorm leuke tijd gehad, hele mooie en heftige verhalen gehoord en we hebben een prachtige voorstelling neergezet. Ik vond het een geweldig project en ik ga het dit jaar sowieso weer doen!

AGENDA