logo pact

Thijs Bouwman – DeGasten

Bij DeGasten leer je met je medespelers, regisseurs, schrijver en dramaturg een voorstelling te maken die als acteur dicht bij jezelf blijft met jouw zicht op dat onderwerp.

 

DeGasten maakt fysiektheater voorstellingen waar alleen de nodige taal gebruikt word. Het grote gedeelte van de boodschap word vertaald in beweging. Door bewegingsfrases, dans en emoties wordt het publiek hopelijk meegenomen in een verhaal dat herkenbaar is voor het publiek. Doordat de voorstelling geen duidelijke taallijn heeft zal het publiek zelf moeten nadenken over de dingen die gebeuren. Deze vorm word ook wel een abstractere vorm genoemd. De voorstellingen die gemaakt worden liggen vaak tussen het abstracte en het duidelijke theater in. In de voorstelling word gebruik gemaakt van verschillende soorten muziek waar het publiek contant word entertaint, verrast, geschrokken en ga zo maar door.

 

Door middel van een goede basis die je tijdens de repetities opbouwt kun je later tijdens het spelen van je voorstelling overzicht houden, interactie met je medespelers en publiek gebruiken in je spel en dicht bij je eigen gevoel blijven. In de begin periode worden er opdrachten gedaan waar je overzicht op de ruimte, jezelf en je medespelers om bewust te worden van dit alles. Zodat je op de vloer altijd op elkaar en jezelf kunt vertrouwen. Het vertrouwen in elkaar wordt ook d.m.v. oefeningen opgebouwd en wordt er juist gekeken naar wat jij nodig hebt als acteur in de persoonlijke weg die jij aflegt op dat moment.

 

In het ‘maak proces’ wordt er gekeken naar wat jij interessant vind, wat jou aan gaat, wat jij wilt vertellen. Je mening is daarin erg belangrijk, door allemaal een eigen mening te hebben over een onderwerp kun je verschillende lagen verwerken in een voorstelling en maak je je eigen lijn die niemand kan vervangen. Je zult veel gesprekken voeren en je samen met je groep verdiepen in het onderwerp. Veel onderzoek is erg belangrijk omdat het maken van de voorstelling niet een standaard manier is. De voorstelling wordt gemaakt door een jaar lang puzzelstukjes te maken in de vorm van inspiraties, choreografieën, teksten en bewegingen. Twee weken in de vakantie nog meer puzzel stukjes maken. Daarna zullen er van de 1000 puzzelstukjes in diezelfde periode van twee weken een voorstelling gemaakt worden van 100 of 200 of 300 puzzelstukjes. Om de juiste intenties te geven zal je de globale boodschap moeten begrijpen.

 

Ikzelf heb heel erg genoten van 2 producties mee doen met DeGasten. Het is voor mij een belangrijke leerschool geweest om mijzelf en het theater vak tot zover mogelijk was te ontdekken. Zodra je alles geeft aan de regisseurs zal je dezelfde energie terug krijgen. Er wordt hard gewerkt en dat vereist toewijding en doorzettingsvermogen. Als je klaar staat voor een uitdaging en je niet snel uit het veld geslagen word, is dit een geweldige stage.

AGENDA

19 mrt